Det omvända innovativa årsbokslutet

2019-09-26 Milica Milic

Anders Björkenheim, fristående expert och föreläsare på Credma och Företagsuniversitetet talar på sina föreläsningar om innovativa årsredovisningar med uppblåsta siffror och fiktiva anställda. Syftet med de manipulerade boksluten är i de allra flesta fall att generera ett bra kreditbetyg för att möjliggöra nya lån utan avsikt att någonsin betala tillbaka, med andra ord kreditbedrägerier. 

Men ibland stöter Anders på aktiebolag som istället har manipulerat siffrorna åt andra hållet. De har inga anställda och ingen omsättning men lämnar ändå spår av att det finns aktivitet i bolaget. Dessa bolag har ofta en hemsida eller Facebooksida och annonserar flitigt om sina tjänster. De flesta är aktiva inom bygg, entreprenad eller städ. 

Vad kan vi lära oss av det omvända fiktiva årsbokslutet?

Denna typ av bolag avslöjar sig många gånger genom att de drar på sig betalningsförelägganden hos Kronfogden för en period då bolaget enligt årsredovisningen inte omsatt en krona. 

I början av mars stängdes tyvärr möjligheten att begära utdrag från skattekonto för aktiebolag p.g.a. nytolkning av befintlig lagstiftning hos Skatteverket. Hade den möjligheten funnits kvar skulle ett sådan bolag ha ett helt blankt utdrag utan aktivitet och med stor sannolikhet varit registrerat för årsmoms

Vad är syftet med denna typ av bolag? 

I det aktuella fallet som bilden nedan visar kan man enligt Anders misstänka att det rör sig om någon typ av skattefusk som är huvudsysselsättningen, speciellt när bolaget i fråga annonserat på Blocket i flera omgångar under 2018 att de exempelvis erbjuder städhjälp för den blygsamma summan av 99 kr i timmen.

Generellt sköter denna typ av bolag sina betalningar för varor/tjänster under en period av 2-3 år innan det börjar brännas under fötterna, när så sker läggs det över på målvakter i ett par omgångar och de krediterna som har upparbetats maxas ur. 

*Kreditupplysning tagen i Businesscheck 2019-09-26 

Den stora förloraren i dessa fall är staten och de företag som skulle ha gjort arbetet vitt men nu konkurreras ut. 

Hur kan du som arbetar med krediter använda detta i brottsförebyggande syfte? 

Betalningsföreläggande i kombination med ingen aktivitet inom bolaget dvs noll i årsredovisningen, noll i redovisade arbetsgivaravgifter eller noll i redovisad moms borde vara relativt enkelt att bygga ett varningssystem kring antingen hos Skatteverket eller hos kreditupplysningsföretagen. Även om bolaget har betalat sina betalningsförelägganden kan det vara lämpligt med att hårdstoppa en sådan kredit.  

Relaterad utbildning:

Kreditbedömning och kredituppföljning