Förslag om sänkt krav på aktiekapital

2019-04-08 Milica Milic

2010 sänktes kravet på aktiekapital i nystartade aktiebolag från 100 000 till 50 000 kronor. Den nya regeringen vill nu sänka kravet ytterligare från 50 000 till 25 000 kronor. Sänkningen är tänkt att underlätta för småföretagare. Så här tycker antibedrägeriexperten Anders Björkenheim om det nya förslaget.

- Jag liksom många andra ser inte behovet av sänkt aktiekapital. Redan idag utgör aktiekapitalet en minimal buffert för fordringsägaren och att sänka det ytterligare finns det inte behov av. Det skulle än mer öka attraktionskraften av aktiebolag som brottsverktyg. Man bör komma ihåg att Centern 2014 förde fram att aktiekapitalet skulle sänkas till 1 krona, säger Anders Björkenheim och fortsätter.

- Förslaget är ett uttryck för att politikerna (oavsett färg) inte har förstått hur verkligheten ser ut, eller som en kreditansvarig sa till mig för inte så länge sedan "vi är under attack". 

- Man bör komma ihåg att redan idag finns det tusentals bolag helt utan aktiekapital därute, bolag som säljs av mindre nogräknade lagerbolagsskapare, dessa har en obeståndsrisk räknat på fyra år på 70%. 

- Min åsikt är att reglerna behöver snarare stramas upp. Företrädare som inte sköter sig blir exempelvis av med sin F-skatt. Företagare som inte lämnar in årsredovisning åläggs att ha en revisor. Vi kan kalla det en "överrocksrevisor" under ett antal år i alla sina engagemang. Det skulle i ett slag göra alla kända målvakter oanvändbara då bedragare inte skulle vilja ha "revisorssmittade" individer i sina bolag. 

- Det slopade revisorskravet har fått absurda proportioner - förfalskade årsredovisningar flödar fritt. Jag är bredd att satsa en rejäl slant på att de fyra största konkurserna 2019 ( sett till omsättning) alla kommer vara  bolag med falska uppblåsta årsredovisningar.