Kraftig ökning av ärenden hos Kronofogden

2018-08-27 Milica Milic

Antalet obetalda räkningar som skickas vidare till Kronofogden ökade markant det första halvåret 2018. Under januari till juni fick Kronofogden in omkring 587 000 krav på obetalda skulder, en ökning med 12,7 procent jämfört med första halvåret 2017. Knappt 273 000 personer hade då inte betalat sina räkningar i tid.

Antalet ärenden ökar i alla åldersgrupper och bland både kvinnor och män. De största procentuella ökningarna finns bland åldersgrupperna 18-25 år, 26-34 år samt 65- år. Den minsta ökningen finns i gruppen 45-54 år.

”Det är något som man skall se allvarligt på. Speciellt mot bakgrund av att nivåerna redan sedan 2009 får anses legat på en mycket hög nivå. När man tittar närmare på siffrorna kan man också notera att det är en generell ökning i samtliga län, även ifall det också finns stora skillnader mellan länen. Bland de län som representerar den lägsta ökningen kan nämnas Jönköping (4,5%), Blekinge (5,6%) och Kronoberg (7,2%) och bland de som ökat mest; Västra Götaland (19,4%), Kalmar (20,6%) och Västernorrland ( 23%)”, säger Jan Hansson, Vice President Debt Collection på Klarna samt kursledare på CREDMAS populära kurs om krav och inkassohantering. 

Vad beror då ökningen på?

Landsting står för största delen av ökningen men de senaste åren har Kronofogden sett en ökning av antalet krav kopplade till handel på nätet, inte minst bland unga. Ett förändrat konsumtionsmönster där fler handlar online, kombinerat med enkelheten att betala på faktura, driver på utvecklingen.

”För att kunna svara på detta behöver man självfallet göra en djupare analys, men man brukar generellt kunna finna svaret i; ett generellt ökat kreditutbud, försämrad betalningsförmåga hos vissa grupper i samhället och förändrade kravrutiner hos fordringsägare, för att nämna några av de tänkbara orsakerna.” säger Jan Hansson.

”Det största problemet är att det är ett tecken, på att något ute i samhället gör att fler hamnar i skuldsättning. Och det är inte bra för någon part”, säger Andrea Gleerup, enhetschef på Kronofogden.

 

Här kan du ta del av Kronofogdens rapport och statistik per län/kommun.