Allra-skandalen på agendan

2021-09-23 Lotta Eriksson

Hur lyckades pensionsbolaget Allra plocka ut en halv miljard från sina kunder genom upplägg i Luxemburg, Malta och Dubai? Varför verkade hjärnan bakom upplägget sadla om till modebloggare och fredsmäklare på nätet? Och varför anlitade Allra en multikriminell person för "rådgivning"?

Nu får vi möta Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden, som bland annat skrev mycket om Allra-affären och så här inledningsvis lovar att beskriva en smutsig historia.

Brottsplatsen är det svenska pensionssystemet.

Det finns 800 fonder att välja mellan och Allra var en av dem. David Persson Rothman och Alexander Ernstberger grundade Svensk Fondservice 2007-2009 (egentligen ett telefonförsäljningsföretag). Samtidigt fanns ett annat gäng ekonomiska rådgivare som jobbade i Norden och uppmärksammades av norska Finansinspektionen för sina metoder.

När de här två aktörerna möttes uppstod en form av "magi" - Patrick Siegbahn beskriver händelseförloppet som sedan startade. En jurist på Finansinspektionen konstaterade 2013-2014 att "det inte är olagligt att tjäna mycket pengar" - utan att förstå vad som egentligen hände.

När Konsumentombudsmannen ingrep bytte företaget namn till Allra, köpte ut en konkurrent, Prognosia och inledde bland annat ett samarbete med ett konkurrerande värdepapperbolag på Malta. Patrick beskriver en svindlande utveckling med internationella förgreningar, hotade och rädda källor och en kriminell huvudman.

Han började granska företaget, dess konstruktion och utveckling 2016. En av de första artiklarna hade rubriken "Så mjölkar pensionsgamarna i Allra (förmodligen) sina fonder på miljonbelopp". Samtidigt granskade Svd företaget, Pensionsmyndigheten reagerade snabbt och avregistrerade Allra.

I slutet av 2017 hade Patrick läst, granskat och grävt i hundratals timmar och väntar på Allras årsredovisning för 2016. Verksamheten hade fortgått och var egentligen bara ett luftslott av stulna pengar.

2018 blev han personligt angripen genom ett dataintrång, där någon gick igenom hans mejlväxling, alla sociala konton och kopierade alla hans handlingar. Under intrånget hade dock gärningsmannens dator synkroniserats med Patricks, så han kunde själv ta del av angriparens dokument och foton och avslöja identiteten för polisen.

En månad senare utsattes han för ett nytt intrång och han beskriver hur känslomässigt berörd man blir när man utsätts och någon annan får en insyn i ens liv.

- Jag är jättestolt över allt arbete men känslomässigt berörd för min familj, jag var rädd - men jag tog det i hamn, avrundar han.

Gärningsmännen åtalades och dömdes i hovrätten men har överklagat.

#financialfraudforum