Financial Fraud Forum 2020

– den 23 september på IVA Konferenscenter i Stockholm eller livestreamat i din dator

Financial Fraud Forum arrangeras för tredje året i rad och i år toppar vi med ett riktigt starkt startfält av experter, både på bekämpande av bedrägerier, välfärdsbrott, mutbrott och på vad som förekommer på Darknet.

Genomförandet av 2020 års Financial Fraud Forum kommer självfallet att anpassas efter rådande Covid-situation. Ett mindre antal deltagare (max 40) kommer att ges möjlighet att delta på plats på IVA Konferens på Grev Turegatan i Stockholm. Ett fullgott alternativ är att ta del av den livestreaming som genomförs av konferensen; du får följa hela konferensen i realtid med möjlighet att ställa frågor via chatt och du får också tillgång till extramaterial. 


Konferensen inleds med en högaktuell bild över situationen i Europa, som får sätta agendan lite för resten av dagen, där sedan kreditupplysningsbolagen berättar om hur de kan bidra till att lösa problemen och där Klarna berättar mer om sitt arbete för att utöka samverkan. Dessutom kommer Datainspektionens generaldirektör och ger en bild av vad DI kan bidra med. Vi får även hela bilden av The Falcon Funds, som har beskrivits som Sveriges största ekobrott. 21 000 pensionssparare svindlades på 800 miljoner kronor, något som journalisten Jens B Nordström borrat sig djupare i.


På programmet står:

  • Hur kan kreditupplysningsbolagen hjälpa till att lösa problemen - panelsamtal
  • Illegala handelsplatser och andra platser de flesta inte besöker - Jan Olsson
  • Klarna: "Bättre samarbete och informationsutbyte en lösning"
  • "Heta stolen" med Datainspektionens GD Lena Lindgren Schelin
  • Så utnyttjas välfärds-Sverige - Stig Svensson
  • Riskerna i kölvattnet av coronapandemin
  • Modus – så jobbar tjuven med bolag som brottsverktyg - Anders Björkenheim
  • The Falcon Funds – den stora pensionsblåsningen - Jens B Nordström
  • Richard Bistrong: från mutbrott till bekämpning av mutbrott

Inspirerande föreläsare

Lena Lindgren Schelin
Magnus Sjögren
Cecilia Van de Velde
Åke Dahlqvist
Jan Olsson
Stig Svensson
Linda Escar
Stefan Lundberg
Anders Björkenheim
Jens B Nordström
Richard Bistrong
Kattis Ahlström

Financial Fraud Forum 2020

09.30Kaffe, frukost och registrering

10.00Välkommen till Financial Fraud Forum

Konferensen öppnas av dagens moderator, Kattis Ahlström.

10.10Inledningsanförande             

10.30Hur kan kreditupplysningsbolagen hjälpa till att lösa problemen?

Vad kan kreditupplysningsbolagen göra för att bidra till en lösning på det monumentala samhällsproblemet som bedrägerier utgör? I en paneldiskussion möts representanter från de stora kreditupplysningsbolagen i landet och diskuterar frågan med Kattis Ahlström:
•    Magnus Sjögren från Bisnode
•    Åke Dahlqvist från UC
•    Cecilia Van de Velde från Creditsafe

10.50Paus med förfriskning

11.10Illegala handelsplatser och de andra mörka platserna de flesta inte besöker    

Jan Olsson, Nationellt IT-Brottscentrum hos Polisen beskriver Darknet, hur det fungerar, vad som finns där, varför får det finnas, vad det används till, varför det utgör en fara och vad gör Polisen mot Darknet.  Han ger också en högaktuell bild av coronavirusets inverkan på cyberbrottsligheten och andra aktuella ämnen, som Ransomware - det nu största enskilda hotet mot företagen.

11.35Heta stolen med Datainspektionens GD               

Lena Lindgren Schelin, generaldirektör för Datainspektionen, berättar om verksamheten, ansvaret och vad DI kan göra för att motverka bolagsbedrägerier.

12.00Lunch under kristallkronorna i Bankettsalen

13.00Bättre samarbete och informationsutbyte en lösning

Antalet bedrägeriförsök hos betalbolaget Klarna har mer än fördubblats på ett par år. Nu vill bolaget se ett bättre samarbete med myndigheter och en samarbetsorganisation kring informationsutbyte. Ett av bolagets förslag är att den konsument som vänder sig till en betaltjänstaktör med misstanke om bedrägeri också ska få sitt personnummer flaggat hos andra betalbolag. Klarna vill även dela analyserade misstankar om bedrägeri med andra betaltjänstaktörer. På längre sikt vill bolaget se att en central organisation med fler aktörer, inte bara de som lyder under betaltjänstlagen, upprättas för informationsutbyte.

13.30Så utnyttjas välfärds-Sverige          

Stig Svensson, ”Sveriges skattepolis” och regeringens särskilda utredare, berättar om hur välfärds-Sverige utnyttjas och missbrukas genom bland annat assistansbedrägerier. Hur mycket pengar rör det sig om egentligen?

13.55Eftermiddagskaffe

14.30Coronapandemin - så utnyttjades den

Hur påverkar coronapandemin Sveriges säkerhet och vilka brottsrisker medförde regeringens stödpaket? Samhällskriser och oroliga tider triggar ofta extremistkretsar och främmande makt. Det kan handla om cyberintrång, desinformation, påverkansoperationer, strategiska uppköp, spionage eller att kartlägga Sveriges skyddsvärden. Säkerhetspolisen såg tidigt risken för att situationen skulle skapa ”nya sårbarheter” och förstärka de sårbarheter som redan fanns. I ett samtal med Kattis Ahlström berättar Linda Escar från Säpo mer om hur coronapandemien påverkade rikets säkerhet.

Dessutom hann knappt regeringens stödpaket presenteras förrän de började utnyttjas av kriminella krafter. Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Stefan Lundberg berättar i samtalet mer om brottsriskerna och hur myndigheter och näringsliv samverkade för att motverka dem.

15.00Modus - så jobbar de kriminella med bolag som brottsverktyg 2020   

Anders Björkenheim, en av landets främsta experter på kreditbedrägerier, kommer självklart tillbaka till Financial Fraud Forum och presenterar denna gång gärningsmännen, tillvägagångssätten och verktygen men också hur de bäst motverkas.

15.30Bensträckare

15.40The Falcon Funds - den stora pensionsblåsningen

Falcon funds har beskrivits som Sveriges största ekobrott - där 21.000 pensionssparare svindlades på 800 miljoner kronor. Den prisbelönta ekonomijournalisten Jens B Nordström har följt fallet och publicerar i augusti en bok om hur männen bakom Falcon funds genomförde tidernas kupp.

16.20"A Journey to the Dark Side of International Business" 

Lyssna till Richard Bistrong som berättar sin egen historia om hur han som välutbildad och framgångsrik affärsman genom de små stegen tog fatala och felaktiga beslut - allt för att uppnå företagets affärsmål. Richard är idag internationell rådgivare inom antikorruption.

Här ger han konkreta verktyg för riskbedömning och kontroll. Han ger också sina bästa råd om hur etik, integritet och regelefterlevnad förankras i hela organisationen. 

17.20Sammanfattning och avslutning

Konferensen sammanfattas och avslutas med "after conference", mingel med dryck och tilltugg.

Tid och plats

23 september i Wallenbergsalen på IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm eller direkt i din dator via livestream

Konferensavgift

4 900 kronor exkl. moms för deltagande på plats på IVA Konferens i Stockholm. I priset ingår för- och eftermiddagskaffe, lunch samt After Conference.
3 900 kronor exkl. moms för deltagande direkt i din dator med livestreaming, möjlighet att ställa frågor via chatt och tillgång till extramaterial.

Hotell

Du kan boka övernattning i samband med konferensen till specialpris hos Nordic Choice Hotels. Se tillgängliga hotell på www.choice.se. Ring sedan 0771-666700 och uppge avtalsnummer CH2005318 för att boka.

Bokning

Ring 08-600 62 00 för bokning. Det går också bra att boka sig på webben: www.credma.se eller www.foretagsuniversitetet.se alternativt via e-post till konferens@foretagsuniversitetet.se.

Om du får förhinder, överlåt gärna platsen till en kollega! Det kostar ingenting att avboka sig fram till tre veckor före konferensen. Vid senare avbokning debiteras 25% av avgiften fram till en vecka före konferensen. Därefter debiteras hela avgiften.

Datum: 23 september 2020
Ort: Stockholm
Pris: 4 900 kr