Bekämpa, överlista och leva med cyberkriminalitet

2022-09-21 Lotta Eriksson

Financial Fraud Forum går mot sitt slut men avrundas med en föreläsning av kriminalkommissarie Jan Olsson. Han ger en internationell utblick för att jämföra bedrägeribrottsligheten och betonar att bedrägerier är en typ av cyberkriminalitet. Han ger en tydlig bild av dataintrång - oavsett om det är kortuppgifter eller utpressningsmetod där någon stjäl eller krypterar filer.

Han säger att vi ska använda olika tekniker i kombination med varandra - dvs någonting du har (telefonen), något du är (fingeravtrycket) och någonting du känner till (lösenord).

Jan Olsson menar även att phising, smishing och vishing egentligen är samma sak, det handlar om att lura människor att släppa in de illasinnade och 30 procent kommer att klicka på en skickad länk.

Han gör en överflygning över olika typer av onlinebrottslighet och påpekar att så länge folk betalar så kommer kriminaliteten fortsätta. Dessutom beskriver han hur enkelt det är att själv drabbas.

Jan berättar också lite om hur polisen arbetar, vilka de kriminella är och hur de jobbar. Han säger att brotten bör polisanmälas men att vägarna in till Polisen kan vara knepiga, han tycker att det ska finnas digitala anmälningsmöjligheter.

– Polisen kan utreda så alla anmälningar ska lämnas in!

Han hänvisar bland annat till till www.nomoreransom.org.

Avslutningsvis talar han kort om riskerna (och möjligheterna med) Internet of things.

– Det används i överbelastningsattacker och är definitivt ett framtida hot, säger han.

Tilde de Paula Eby summerar så Financial Fraud Forum 2022 och blir avtackad av Milica Milic på Credma och Lotta Eriksson på Företagsuniversitetet. Därefter tackar vi alla fantastiska föreläsare och alla deltagare på årets konferens. För de som önskar, bjuds "after conference" med lite mingel! Tack för i år!