Ökning av ansökningar hos kronofogden fortsätter

2018-10-08 Milica Milic

Senaste siffror visar att allt fler obetalda räkningar hamnar hos kronofogden. Första halvåret 2018 ökade antal ansökningar hos Kronofogden med 13 procent. Landstinget står för en tredjedel av ökningen. Fler krav är även kopplade till handel på nätet. De största procentuella ökningarna finns bland unga vuxna och pensionärer 65+.

 

Jan Hansson, föreläsare på kursen ”Konsten att få betalt” samt Vice President Collection Klarna kommenterar utvecklingen.

"Man måste ha klart för sig att inga kreditgivare vill skicka sina kunder till betalningsföreläggande, utan att detta är något som de gör, när alla andra sätt att få betalt är uttömda. Jag tycker också att man skall vara lite försiktig med att dra alltför snabba slutsatser av att antalet betalningsföreläggande ökar under ett halvår, även ifall det naturligtvis är en varningssignal. ”

Men varför ökar då antalet betalningsföreläggande? Går svaret att finna i näthandeln?

”Mitt korta och enkla svar på detta är nej. När man läser kronofogdens pressmeddelande och tittar på statistiken så framgår det att t ex landstingen står för den största procentuella ökningen av antalet betalningsföreläggande under första halvåret 2018. Men svaret går - enligt mitt sätt att se det - inte att finna i enskilda kreditgivare, utan är istället tecken på att vissa grupper i det svenska samhället helt enkelt har fått en försämrad betalningsförmåga, dvs. att det är ett större samhällsekonomisk problem ." Säger Jan Hansson.

Jan håller nästa utbildning hos CREDMA den 3-4 december som bland annat handlar om:

  • Rekordmånga ansöker om och beviljas skuldsanering
  • Olika sätt att vässa kravstrategi
  • Så kan du minska kostnaderna till ert inkassobolag och samtidigt höja lyckandegraden

Kursen ingår i diplomeringsprogrammet Credit Controller och är en mycket uppskattad utbildning.

Läs mer och anmäl dig här