Rekormånga företag inleder rekonstruktioner

2020-04-13 Milica Milic

Antalet företagsrekonstruktioner ökade med 298 procent i mars enligt statistik från Creditsafe. Inte så förvånande enligt experterna med tanke på vilka tider vi lever i just nu med oron för viruset som smittar av sig på den finansiella marknaden världen över samt att det finns fördelar med att försätta ett företag i rekonstruktion. 

En möjlighet att köpa sig tid och utnyttja lönegaranti

Kreditexperten Håkan Dorm kommenterade utvecklingen i samband med att han höll en mycket uppskattad utbildning om Konkurs och obestånd hos oss på Credma.

- En förklaring till att företagsrekonstruktionerna ökar kan vara möjligheten att utnyttja lönegarantin. Tyvärr kommer vi nog senare att se att flera av dessa rekonstruktioner sågs som en möjlighet att köpa sig tid i ett pressat läge med illikviditet, men senare sluta i en konkurs. Analysen inför en ansökan om rekonstruktion hoppas helt enkelt över pga tidsbrist i detta akuta läge.

Hälften av bolagen lever vidare

- Det är givetvis en väldigt oroande ökning på kort tid. Samtidigt är rekonstruktion ett alternativ till konkurs när ägarna ser att delar av verksamheten skulle kunna drivas vidare, men inte klarar av att minska befintliga kostnader på egen hand. Historiskt så lever ca 50% av bolagen som genomför en rekonstruktion vidare, förklarar Krister Jonsson, Operations Director på Creditsafe i rapporten Rekordmånga företag inleder rekonstruktioner.

Kraftig ökning av utbetalda lönegarantier i Stockholm

Totalt betalades 121 miljoner kronor ut i lönegarantier i Stockholmslänet under mars 2020, jämfört med drygt 84 miljoner under mars 2019. En ökning med 45 procent.

Närmare 3 600 anställda i Stockholms län fick utbetalningar enligt lönegarantin under mars månad, jämfört med drygt 2 400 personer under samma månad i fjol. Det visar siffror från länsstyrelsen, som SVT Nyheter Stockholm begärt ut. Lönegaranti innebär att en anställd som mest får 189 200 kronor utbetalt under max åtta månader. 

Har ditt företag rätt kompetens?

Vi på Credma finns här för dig som vanligt redo att hjälpa till om du behöver ta fram tydliga och väl fungerande processer och strategier för dåliga fordringar och riskkrediter eller utveckla och ta vara på era kompetenta medarbetare genom vidareutbildning.