Sagan om Brexit - en saga som ändrar sig varje dag

2019-10-03 Lotta Eriksson

James Savage är vd för den internationella nättidningen "The Local" och får det möjligen utmanande uppdraget att inta scenen efter lunchen, under den så kallade "paltkoman". I ett samtal med Kattis Ahlström ska han försöka oss ge en bild av läget kring Brexit.

Senast i går sade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson "Let's get Brexit done".

– Men särskilt mycket innehåll i talet var det inte, konstaterar James Savage.

Den stora "knäckfrågan" är Nordirland, och huruvida Nordland ska stanna kvar i tullunionen. Britterna tycker att om "vi är kvar som hela Storbritannien i tullunionen kan vi inte göra handelsavtal med andra länder". 

Han tror att sannolikheten är att det blir en avtalslöst Brexit men "man kan aldrig veta eftersom situationen ändras varje dag".

James Savage visar ett klipp från det brittiska parlamentet där parlamentsledamot Paula Sheriff på ett animerat sätt angriper Boris Johnson för hans vokabulär.

– Det är otroligt märkligt att man numera tar till kristermer i tider av fred och att tonläget är så uppskruvat, säger han.

Enligt James Savage har det blivit väldigt polariserat i Storbritannien och att alla familjer är påverkade och har tydliga uppfattningar om Brexitfrågan, på ett helt nytt sätt än tidigare.

Vilka scenarior har vi framför oss?

– Det finns flera. Ett är att Storbritannien och EU kommer överens, som Boris Johnson säger att han vill - även om jag ifrågasätter att han är geniun i det.

– En annan möjlighet är att man inte kommer överens om ett avtal med EU och att Storbritannien därmed förlänger avtalstiden, och stannar kvar till januari och kanske längre än så. Då kan det bli nyval.

– Det tredje möjligheten är hård Brexit, att Storbritannien lämnar EU utan avtal den 31 oktober. Det kommer påverka alla och innebära långa lastbilsköer vid gränserna och att det blir en hård gräns till Nordirland. Det är det värsta tänkbara scenariot för alla utom några i Boris Johnsons parti.

James Savage beskriver sedan hur resultatet från den brittiska folkomröstningen kunde bli som det blev, att många vill vara fria från handelsregler och tror mer på  det kulturella arvet.

Läs mer på The Local.