Svenska myndigheter utnyttjas för att tvätta pengar

2019-08-27 Milica Milic

Svenska myndigheter används av kriminella för att tvätta pengar, rapporterar Dagens Nyheter och hänvisar till rapporten Nationell riskbedömning av penningtvätt och finansiering av terrorism i Sverige. Rapporten är framtagen av polisen i samarbete med 16 andra myndigheter.

Bolagsverkets begränsade möjligheter att motverka felaktiga uppgifter i sina register och att Skatteverkets tjänster kan utnyttjas för att skapa falska identiteter eller fiktiva inkomster är några av de sårbarheter som rapporten fokuserar på. Särskilt utsatt är Kronofogden då myndigheten kan tvingas ta emot stora summor i kontanter utan att man behöver ställa några frågor.

– Vi ser att det är stor risk för att vi utnyttjas för penningtvätt när vi har en omfattande kontanthantering i våra receptioner. Lagstiftningen gör att vi inte kan tacka nej till en betalning och vi kan inte ens fråga varifrån pengarna kommer, säger kronokommissarie Johannes Paulson.

Kronofogden omfattas inte av penningtvättslagen

Banker och finansbolag är skyldiga enligt penningtvättslagen att ta reda på var pengarna kommer samt att anmäla misstänkta transaktioner till Finanspolisen. Men Kronofogden är skyldig att ta emot pengarna och har en omfattande kontanthantering på flera håll i landet.

– Jag har själv varit med om att det kommer in en person med en påse full med pengar och vill betala sin skuld, vi får räkna in pengarna och kan inget göra, säger  Johannes Paulson.

Kronofogden anmäler misstänkta transaktioner även om de inte är skyldiga att göra det. Förra året anmälde myndigheten 122 misstänkta transaktioner.

Depåkonto och risken att brottslingar konstruerar skulder för att tvätta pengar

Förutom kontanthanteringen finns det möjlighet att sätta in pengar på depåkonto hos olika myndigheter exempelvis i avvaktan på ett utslag i en tvist. Pengarna kan sedan plockas ut och får då myndigheten som avsändare och ser på så vis vita ut. En annan risk är att brottslingar konstruerar skulder för att tvätta pengar.

Relaterad utbildning:

Certifierad Compliance Officer