Trygghet, mod, innovation och glädje

2019-10-03 Lotta Eriksson

Kreditföreningens höstmöte avslutas med en inspirerande föreläsning av Ari Riabacke, fil dr i risk- och beslutsanalys, tillika författaren till boken "Beslutspyramiden".

– Det har varit en dag med mörka moln på himlen av excellenta föreläsare så nu är jag glad att presentera Ari Riabacke upp på scenen, som kanske kan ingjuta lite hopp, hälsar Kattis Ahlström.

Ari Riabacke tar avstamp i framtidens organisation.

– Framtiden handlar mer om i dag än om framtiden, understryker han.

– Alla de val vi gör, alla de beslut vi fattar, allt det vi väljer att inte göra, påverkar vår framtid. Vi formar framtiden som vi vill ha den och är huvudpersonerna i våra egna liv.

Enligt Ari Riabacke har människor aldrig varit viktigare än nu, i tider av snabb teknikutveckling och med ännu större mängder information.

– Människor gör affärer med människor, inte maskiner, säger han och kommer osökt in på den mänskliga hjärnan.

All forskning visar att vi människor inte är förändringsbenägna. Hjärnan har sett likadan i 30 000 år medan data har funnits i 50 år.

– Hjärnan är version 1.0 och det finns ingen ny version i sikte, betonar han.

– Vi är programmerade för att överleva och måste äta, sova och reproducera. Våra hjärnor är överdimensionerade för att upptäcka hot och risker. Det vi tror är farligt är sällan farligt. Det finns till exempel 473 sorters hajar i världen, varav 3 sorter äter 6 surfare om året, det är next to nothing som vi säger i forskarkretsar, förklarar han.

Hjärnan har två system. Det ena står för känslor, instinkter och automatiska processer och det andra om ett analytiskt och komplext tänkande.

– I dag måste vi syna kunskapen. Är det som skrivs eller sägs egna fantasier, finns det belägg, är det en engångshändelse eller kan det hända igen?

Rädslor styr oss

Ari Riabacke poängterar att våra rädslor styr oss alldeles för mycket och hämmar utveckling.

– Vi måste gå emot våra rädslor och vi måste göra det nu. Tiden är en viktig aspekt, vi ska inte skjuta upp saker! betonar han - och beskriver sin egen personliga historia.

Det är tyst i rummet när han berättar om sin tidigare frus sjukdomstid och död.

– Jag tyckte synd om mig själv väldigt länge men det var inte mig det var synd om, det var synd om henne som inte fick leva med sina barn.

– Vi tänker på henne åtminstone varje dag och det har gett oss styrka att leva i nuet. "Sedan" kanske aldrig kommer.

Tillit är framtidens valuta

Ari Riabacke framhåller att allt handlar om mindset, om inställningen till livet och jobbet.

– Det är i mötet med människor vi kan gör skillnad. Det där extra lilla leendet kostar ingenting. De som är sura måste vi göra oss av med. Ge dem bra avgångsvederlag och fina vitsord så att de går till konkurrenten, skämtar han.

Enligt Ari Riabacke är tillit är framtidens valuta.

– Vi behöver en inställningskompass, vrider vi den bara några grader kommer det att hända positiva saker.

Hans favorituttryck är "If there is a will there is a way". Det går med andra ord alltid att lösa saker, man ska alltid försöka även om det kan kännas knepigt.

Några av Ari Riabackes råd är att våga mer och tänka annorlunda.

– Glöm aldrig att beslut inte ska fattas på rädslor, utan på drömmar och förhoppningar! Rädslan att misslyckas har skapat mer misslyckanden än misslyckandena själva.

– Törs vi inte göra fel, kan vi inte heller göra rätt.

– Var dig själv för alla andra är upptagna, om vi inte tror på oss, vem ska då tro på oss?
Framgångsfaktorer för framtidens organisationer är tydlig riktning, tydliga ramar och struktur, ansvar och attityd samt att göra varandra bättre.

– Vi ska bygga en organisation genom att skapa en kultur där människor känner glädje och mening, där människor känner trygghet, blir sedda och vågar göra fel, där människor växer och vill samarbeta, summerar och avslutar Ari Riabacke.

Här finns Riabackes Beslutspodd

Därmed är Kreditföreningens höstmöte slut och dag övergår till kväll med gemensam middag! Tack för i dag - tack till Kattis Ahlström som så föredömligt ledsagat oss genom konferensen, tack till alla insiktsfulla och proffsiga föreläsare och tack till alla er som var här och till er som följt oss på bloggen!