Vad händer med ekonomin efter pandemin?

2021-10-14 Milica Milic

Annika Winsth välkomnas med varma applåder för att guida oss igenom det ekonomiska läget jus nu och fram. Hon gör det som vanligt med enorm närvaro och når fram med sitt budskap?

- Vi är i ny fas konjunkturellt. Vi har lagt pandemi efter oss och återhämtningen. Svensk ekonomi var i full fart redan förra sommaren förutom krisbranschen men den stora massan har gått bra. Vi har en stark konjunktur. Risken just nu är stor för överhettning. Man pratar om brist på råvaror och kompetens.

 

- Det är också ny tid för penningpolitiken. Nu är det dags att växla om. Det kommer kännas först i aktiemarknaden. Just nu tittar vi efter signaler när man börjar flytta kapital för då kan det bli skakigt.

- Vi föll längre ner under pandemin än under finanskrisen. Men vi gick fortare tillbaks. Jag blir rädd när man säger att vi ska dra lärdomar av förra krisen. Farligt att jämföra kriserna. Den här krisen är väldigt annorlunda. Det som är karakteristiskt för den här krisen är att återhämtningen har gått supersnabbt i jämförelse till finanskrisen. 

Följdverkningar av pandemin

Globaliseringen har pågått i decennier. Sen klippte vi av trådarna och det har fått följdeffekter. Kina var först in i pandemin och först ut från pandemin. Kinesiska pandemin bromsar redan in.

USA damsög hela marknaden på trävaror dels för att Kanada hade stängt, dels för att bygga i trä är hållbart. Vad händer då? Då drar priserna i väg. Sen när produktionen kommer igång igen kommer priserna att sjunka igen.

Energiprsierna stiger också för att det är stor efterfrågan när hela världen öppnar upp samtidigt. Utbud och efterfrågan styr priset och just nu är efterfrågan hög.

Ny fas i penningpolitiken

- Det är det här som har drivit upp priserna och det är det riksbankerna tittar på just nu. Om man har 5 % inflation i USA men målet är på 2 då måste vi börja strama åt publiken. I november kommer de plocka ner stimulanserna. Det är precis vad som behövs allt annat är oacceptabelt.

- I Sverige är risken störst om man börjar höja räntan för bolånemarknaden. 

Hushållen badar i pengar 

Under pandemi-tiden har man sparat, man har behållit sina jobb. Vi har oerhört straka hushåll som är sugna på att konsumera tjänster, boende och allt annat man inte fick göra under pandemi-tiden.

Bostadsmarknaden

- Vi har matats år efter år att vi har brist på bostäder. Vi har brista i vissa segment och i vissa orter men inte överallt. Det finns orter där man byggt för mycket. Man är lite orolig för Örebro, Norrköping, Uppsala, Umeå där det har byggts extremt mycket små bostäder. Det finns en risk för sättning på bostadsmarknaden om utbudet ökar mer än efterfrågan. Det kommer gunga till på bostadsmarknaden. Det kanske vi har redan nu eller nästa år när räntorna börjar stiga. Däremot kommer vi inte förlora jobbet eftersom det är en stor kompetensbrist.  

Här an du ta del av Annikas presentation.