Financial Fraud Forum 2024

- nya vägar i kampen mot bedrägerierna

Aldrig har så många varit engagerade i kampen mot bedrägerier och den organiserade brottsligheten. Regeringen har givit utökade uppdrag till de myndigheter som har till uppgift att bekämpa brotten. Banker och företag arbetar intensivt med att täppa till de hål som möjliggör bedrägerier. Den senaste tiden har vi också sett flera initiativ från enskilda individer som genom nya metoder avslöjar både brott och brottslingar. 

Samtidigt blir bedragarna allt skickligare, djärvare och mer hänsynslösa.

Med detta som utgångspunkt bjuder vi nu in till

Financial Fraud Forum 2024
torsdag den 26 september i Posthuset i centrala Stockholm. 

Konferensen genomförs för sjunde året i rad och har snabbt blivit Sveriges största samlingsplats för alla som arbetar med att bekämpa bedrägerier. Den vänder sig till chefer och medarbetare från bank och finans, ekonomiavdelningar samt polis och andra myndigheter.

Under en innehållsrik dag presenterar Tilde de Paula Eby föreläsningar, intervjuer och samtal på scenen. Du möter bland andra rikspolischef Petra Lundh, generaldirektör Per Eleblad från nya Utbetalnignsmyndigheten, entreprenören och analytikern Jens Nylander samt journalisten och författaren Diamant Salihu.

Välkommen till årets forum för alla som arbetar med att bekämpa bedrägerier! 

Inspirerande föreläsare

Petra Lundh
Jens Nylander
Per Eleblad
Hans Brun
Peter Helsing
Marie Wallin
Lasse Wierup
Pia Bergman
Anders Björkenheim
Gareth Williams
Anna Stålsby
Diamant Salihu
Tilde de Paula Eby

09.30Registrering och förmiddagskaffe

10.00Välkommen till Financial Fraud Forum 2024

Dagens värd Tilde de Paula Eby öppnar årets konferens

10.15Rikspolischefen om satsningen mot bedrägerierna

Petra Lundh tillträdde som rikspolischef den 1 december 2023 med mer än 35 års erfarenhet från rättsväsendet på meritlistan. I Financial Fraud Forums inledningsanförande berör hon bland annat regeringens uppdrag till polismyndigheten och de ökade satsningar mot ekonomisk brottslighet som nu sker. 

10.45Erfarenheter från Utbetalningsmyndighetens nio månader

När Utbetalningsmyndigheten startade den 1 januari var uppdraget att "upptäcka, förhindra och förebygga felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet", bland annat genom att upprätta ett så kallat transaktionskonto. Möt myndighetens generaldirektör Per Eleblad och chefsanalytiker Hans Brun i en presentation av erfarenheterna från myndighetens första nio månader.

11.15Kort paus

11.35Så användes AI för att avslöja oegentligheter i miljardklassen

Entreprenören Jens Nylander är kanske mest känd för varumärket "Jens of Sweden". 2021 började han utveckla det AI-baserade analysverktyget Ormeo, med vars hjälp han har avslöjat bland annat dubbelfaktureringar, upphandlingsfusk och korruption i kommuner och regioner. I ett samtal med Tilde de Paula Eby berättar Jens om AI som analysverktyg samt om de upptäckter han gjort. 

12.05Företag som brottsverktyg

Omaha-målet har väckt stor uppmärksamhet för det utstuderat komplicerade sätt på vilket svenska företag använts som brottsverktyg för momsbedrägerier och penningtvätt. Genom skenhandel med främst mobiltelefoner har Skatteverket vilseletts att betala ut ca 200 miljoner kronor. Hör Peter Helsing, förundersökningsledare och åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, berätta om brottsupplägget samt arbetet som nyligen ledde fram till en fällande dom.

12.35Lunch

13.30Så kan beteendeanalys motverka bedrägerier

2023 blev mer än 700 miljoner kronor stulna från privatpersoner, bland annat genom telefonbedrägerier. Kan beteendeanalys användas för att förhindra att fler blir lurade? Gareth Williams har mer än 20 års erfarenhet av bedrägeriprevention. Här berättar han om beteendeanalys som verktyg i kampen mot brottslingarna.

14.10Fem frågor om brottet bedrägeri

I sommar utkommer juristen och tidigare kammaråklagaren Marie Wallin med boken "Brottet bedrägeri i teori och praktik". Här svarar hon på fem vanliga frågor om de juridiska aspekterna på brottet bedrägeri. 

14.40Financial Fraud Forums panel om två aktuella frågor

Vilka problem skapar de osanna inkomstuppgifter som registreras hos Skatteverket? Vilka faror medför Sveriges öppna söktjänster som bland annat MrKoll och Ratsit och vilka möjligheter skapar de? Dessa två aktuella frågor diskuteras av Financial Fraud Forums expertpanel Pia Bergman, Lasse Wierup och Anders Björkenheim.

15.10Eftermiddagskaffe

15.40Kunskap är makt - så motverkas insiders

Infiltration och otillåten påverkan är systemhotande i Sverige idag. Kriminella nätverk använder alla tillgängliga medel för att placera medvetna eller omedvetna insiders i myndigheter och företag. Personliga egenskaper och sårbarheter kartläggs och utnyttjas – allt från kärlek och droger till lojaliteter och släktskap. Hör Anna Stålsby, COO på Vesper Group, berätta om hur den organiserade brottsligheten använder insiders och hur vi kan skydda oss från att anställa fel personer.

16.20På nära håll

Journalisten och författaren Diamant Salihu, senast uppmärksammad för Uppdrag Gransknings reportage om telefonbedrägerierna, har genom att komma nära brottslingarna och deras vardag kunnat skildra den organiserade brottsligheten som ingen annan. I ett samtal med Tilde de Paula Eby berättar Diamant om hur det är att uppleva brottsligheten på nära håll och om sin syn på svensk gängkriminalitet, hur vi hamnade här och vilket ansvar vi har. 

16.55Tilde de Paula sammanfattar årets Financial Fraud Forum

17.00After Conference med nätverkande

Tid och plats

26 september 2024 i Palmsalen, Posthuset, Vasagatan 28 i Stockholm.

Konferensavgift

6 100 kronor exkl. moms. I priset ingår hela konferensprogrammet samt för- och eftermiddagskaffe, lunch samt After Conference.

Bokning

Ring 08-600 62 00 för bokning. Det går också bra att boka sig på webben: www.credma.se eller www.foretagsuniversitetet.se alternativt via e-post till konferens@foretagsuniversitetet.se

Om du får förhinder, överlåt gärna platsen till en kollega! Det kostar ingenting att avboka sig fram till tre veckor före konferensen. Vid senare avbokning debiteras 25% av avgiften fram till en vecka före konferensen. Därefter debiteras hela avgiften.

Vi förbehåller oss rätten att göra bakgrundskontroll och att därefter bevilja eller avslå bokning till denna konferens.

Hotell

För dig som kommer resande rekommenderar vi att du bokar hotell tidigt eftersom hotellen i Stockholm snabbt blir fullbokade i september. Som deltagare på Financial Fraud Forum har du tillgång till specialpris på två fina hotell nära konferenslokalen: Nordic Light Hotel: boka på nordiclighthotel.com och ange bokningskod "FUN-deltagare" eller Clarion Hotel Sign: ring 08-676 98 00 eller mejla till cl.sign@choice.se och uppge avtalsnummer CH2005318.

Datum: 26 september 2024
Ort: Stockholm
Pris: 6 100 kr