Financial Fraud Forum 2020

– den 23 september livestreamat i din dator: några platser kvar

Ekonomisk brottslighet riktad mot företag, samhälle och individ ligger på en rekordhög nivå. 47 % av alla företag uppger att de utsatts för bedrägerier eller bedrägeriförsök under det senaste året. Skadorna är stora och kostnaderna höga, något som gäller även offentlig sektor där de så kallade välfärdsbedrägerierna ökar. 

Financial Fraud Forum är en årlig konferens som belyser problemen och beskriver hur brottsligheten utvecklas just nu, men där vi också visar på att det finns effektiva sätt både att förebygga och stoppa ekobrott. Under en intensiv dag den 23 september får du veta hur bedragarna tänker och agerar, vilka kryphål som gör deras verksamhet möjligt samt – framför allt – hur vi genom samverkan och metodiskt arbete kan minska deras möjligheter att begå brott.

På programmet:

  • Vad kan kreditupplysningsbolagen göra för att bidra till en lösning på det monumentala samhällsproblemet som bedrägerier utgör?
  • Illegala handelsplatser och andra platser de flesta inte besöker - Jan Olsson från Polisens nationella it-brottscentrum
  • Klarna: "Bättre samarbete och informationsutbyte en lösning"
  • Datainspektionens GD Lena Lindgren Schelin i heta stolen
  • Så utnyttjas välfärds-Sverige - Stig Svensson
  • Riskerna i kölvattnet av coronapandemin
  • Modus – så jobbar tjuven med bolag som brottsverktyg - Anders Björkenheim
  • The Falcon Funds – den stora pensionsblåsningen - TV4:s Jens B Nordströ
  • Internationelle affärsmannen Richard Bistrong om hur han genom små steg fattade fatala beslut och hamnade på "the dark side of international business"

Konferensavgift

4 900 kronor exkl. moms för deltagande på plats på IVA Konferens i Stockholm. Antal platser är begränsat på grund av rådande Covid-19 restriktioner.
3 900 kronor exkl. moms för deltagande direkt i din dator med livestreaming, möjlighet att ställa frågor via chatt och tillgång till extramaterial.

I meddelanderutan uppger du om du önskar delta på plats eller online.

Medlemmar i Findec har rabatterat pris genom ett samarbete. Ange "Findec" vid bokningen!

Inspirerande föreläsare

Magnus Lindahl
Magnus Sjögren
Cecilia Van de Velde
Åke Dahlqvist
Jan Olsson
Lena Lindgren Schelin
Kathryn Goma
Joan Swanson
Stig Svensson
Linda Escar
Stefan Lundberg
Anders Björkenheim
Jens B Nordström
Richard Bistrong
Kattis Ahlström

Financial Fraud Forum 2020

09.30Kaffe, frukost och registrering

10.00Välkommen till Financial Fraud Forum

Konferensen öppnas av dagens moderator, Kattis Ahlström.

10.10Inledningsanförande             

Dagen inleds med en högaktuell bild över situationen i Europa, som får sätta agendan för konferensen. 47 % av alla företag har det senaste året utsatts för bedrägeri eller bedrägeriförsök - det är en av de slutsatser som presenteras i PWCs "Global Economic Crime and Fraud Survey 2020". Magnus Lindahl från PWC presenterar de viktigaste slutsatserna från denna mycket omfattande undersökning: Vilken typ av brott är vanligast? Vem är förövaren? Vilka konsekvenser får brotten? Hur ligger Sverige till i förhållande till övriga delar av världen? Välkommen till en flygande start på årets Financial Fraud Forum! 

10.30Hur kan kreditupplysningsbolagen hjälpa till att lösa problemen?

Vad kan kreditupplysningsbolagen göra för att bidra till en lösning på det monumentala samhällsproblemet som bedrägerier utgör? I en paneldiskussion möts representanter från de stora kreditupplysningsbolagen i landet och diskuterar frågan med Kattis Ahlström:
•    Magnus Sjögren från Bisnode
•    Åke Dahlqvist från UC
•    Cecilia Van de Velde från Creditsafe

10.50Paus med förfriskning

11.10Illegala handelsplatser och de andra mörka platserna de flesta inte besöker    

Jan Olsson, Nationellt IT-Brottscentrum hos Polisen beskriver Darknet, hur det fungerar, vad som finns där, varför får det finnas, vad det används till, varför det utgör en fara och vad gör Polisen mot Darknet.  Han ger också en högaktuell bild av coronavirusets inverkan på cyberbrottsligheten och andra aktuella ämnen, som Ransomware - det nu största enskilda hotet mot företagen.

11.35Heta stolen med Datainspektionens GD               

Lena Lindgren Schelin, generaldirektör för Datainspektionen, berättar om verksamheten, ansvaret och vad DI kan göra för att motverka bolagsbedrägerier.

12.00Lunch under kristallkronorna i Bankettsalen

13.00Bättre samarbete och informationsutbyte en lösning

Antalet bedrägeriförsök mot Klarna har mer än fördubblats under bara ett par år. Kathryn Goma, Head of Fraud Strategy and Analysis EU, och Joan Swanson, Head of Fraud Strategy and Analysis US/UK/AU, berättar hur Klarna jobbar med att dela best practice mellan olika marknader för att i högsta möjliga mån motverka den negativa trenden. Klarna ser också stora fördelar av bättre samarbete med informationsdelning finansiella aktörer emellan och verkar för just ett sådant initiativ i Sverige. Därför kommer Klarna-teamet diskutera de olika samverkande datakällorna de använder på andra marknader, hur de använder information som delas mellan finansiella tjänster och vilken effekt det har haft för att minimera lyckade bedrägerier och skydda konsumenter.

13.30Så utnyttjas välfärds-Sverige          

Stig Svensson, ”Sveriges skattepolis” och regeringens särskilda utredare, berättar om hur välfärds-Sverige utnyttjas och missbrukas genom bland annat assistansbedrägerier. Hur mycket pengar rör det sig om egentligen?

13.55Coronapandemin - så utnyttjades den

Hur påverkar coronapandemin Sveriges säkerhet och vilka brottsrisker medförde regeringens stödpaket? Samhällskriser och oroliga tider triggar ofta extremistkretsar och främmande makt. Det kan handla om cyberintrång, desinformation, påverkansoperationer, strategiska uppköp, spionage eller att kartlägga Sveriges skyddsvärden. Säkerhetspolisen såg tidigt risken för att situationen skulle skapa ”nya sårbarheter” och förstärka de sårbarheter som redan fanns. I ett samtal med Kattis Ahlström berättar Linda Escar från Säpo mer om hur coronapandemien påverkade rikets säkerhet.

Dessutom hann knappt regeringens stödpaket presenteras förrän de började utnyttjas av kriminella krafter. Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Stefan Lundberg berättar i samtalet mer om brottsriskerna och hur myndigheter och näringsliv samverkade för att motverka dem.

14.30Eftermiddagskaffe

15.00Modus - så jobbar de kriminella med bolag som brottsverktyg 2020   

Anders Björkenheim, en av landets främsta experter på kreditbedrägerier, kommer självklart tillbaka till Financial Fraud Forum och presenterar denna gång gärningsmännen, tillvägagångssätten och verktygen men också hur de bäst motverkas.

15.30The Falcon Funds - den stora pensionsblåsningen

Falcon funds har beskrivits som Sveriges största ekobrott - där 21.000 pensionssparare svindlades på 800 miljoner kronor. Den prisbelönta ekonomijournalisten Jens B Nordström har följt fallet och publicerar i augusti en bok om hur männen bakom Falcon funds genomförde tidernas kupp.

16.10Bensträckare

16.20"A Journey to the Dark Side of International Business" 

Lyssna till Richard Bistrong som berättar sin egen historia om hur han som välutbildad och framgångsrik affärsman genom de små stegen tog fatala och felaktiga beslut - allt för att uppnå företagets affärsmål. Richard är idag internationell rådgivare inom antikorruption.

Här ger han konkreta verktyg för riskbedömning och kontroll. Han ger också sina bästa råd om hur etik, integritet och regelefterlevnad förankras i hela organisationen. 

17.20Sammanfattning och avslutning

Konferensen sammanfattas och avslutas med "after conference", mingel med dryck och tilltugg.

Tid och plats

23 september i Wallenbergsalen på IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm eller direkt i din dator via livestream

Konferensavgift

4 900 kronor exkl. moms för deltagande på plats på IVA Konferens i Stockholm. I priset ingår för- och eftermiddagskaffe, lunch samt After Conference.
3 900 kronor exkl. moms för deltagande direkt i din dator med livestreaming, möjlighet att ställa frågor via chatt och tillgång till extramaterial.

Hotell

Du kan boka övernattning i samband med konferensen till specialpris hos Nordic Choice Hotels. Se tillgängliga hotell på www.choice.se. Ring sedan 0771-666700 och uppge avtalsnummer CH2005318 för att boka.

Bokning

Ring 08-600 62 00 för bokning. Det går också bra att boka sig på webben: www.credma.se eller www.foretagsuniversitetet.se alternativt via e-post till konferens@foretagsuniversitetet.se.

Om du får förhinder, överlåt gärna platsen till en kollega! Det kostar ingenting att avboka sig fram till tre veckor före konferensen. Vid senare avbokning debiteras 25% av avgiften fram till en vecka före konferensen. Därefter debiteras hela avgiften.

Datum: Datum kommer senare!
Ort: Stockholm
Pris: 4 900 kr