Bedömningen av framtiden är nyckeln

2020-12-15 Milica Milic

Det är inte lätt att analysera framtiden, men det är precis det man får nycklarna och verktygen till i kursen Företags- och kassaflödesanalys.

Deltagare som går kursen vill ofta veta veta hur man kan använda kassaflödesanalysen för att ta kloka beslut och hur man kan bedöma framtidens kassaflöde för företag. Det är precis vad kursledaren Vincent Blomberg har som mål att deltagarna ska kunna när kursen är slut. 

Med lång erfarenhet från bank- och finansvärlden tycker Vincent Blomberg att det är extra roligt att på Credmas kurser få dela med sig av sina kunskaper till framtidens kreditgivare, som många gånger är i början av sin karriär. 

– Det här är ju min värld som jag får förmånen att föreläsa för och dela med mig av min erfarenhet och kunskap till, förklarar Vincent.

 

Ta spänstiga beslut

Vincent förklarar att även om en kassaflödesanalys endast är siffror så är det inte bara det som kursen innehåller. Det viktiga är analysen som görs utifrån siffrorna och besluten som tas. 

– Det handlar om att kreditgivare kan ta spänstiga och relevanta beslut, baserat på siffrorna i kassaflödesanalysen. Det kräver att man även förstår företaget och dess situation. Vad är det som driver lönsamhet och skapar ett bra kassaflöde, och även motsatsen – vad driver en fallande lönsamhet.

Mer än bara siffror

Tashmina Berdini som gick kursen under 2020 håller med om att det krävs mer än bara siffror för att ta ett beslut. Hon kallar det hård och mjuk information, siffrorna från upplysningsföretagen och verkligheten i den dagliga verksamheten hos kredittagaren. Hon menar att kursen gav henne en djup insikt i att det inte är så lätt att göra en analys av ett företag, speciellt inte bara baserat på företagets siffror. Föreläsaren Vincent Blomberg gedigna erfarenhet av ämnet och av redovisning, samt metoder och verktyg som hon fick med sig från kursen är det som hon tycker utmärker kursen. 

– Kursen gav handfasta metoder på hur man kan tänka och mäta ett företags lönsamhet och framtida möjligheter. Jag kan varmt rekommendera kursen, och det gör jag till alla jag möter som har min roll eller en liknande, konstaterar Tashmina.

Skapar en djupare förståelse

Andra deltagare menar att den djupare förståelsen för kassaflödesanalysen och att faktiskt göra saker i praktiken är några av de bästa delarna med kursen. Som kreditanalytiker kan mycket finnas i teorin men att göra det praktiskt ger en helt annan förståelse. 

Alla deltagare är rörande överens om att Vincent Blomberg är ett fynd och helt rätt person att hålla i kursen.

– Vincent är superbra och väldigt engagerad. Det märks att han har erfarenhet och kunskap inom ämnet, konstaterar Jonatan Johansson.