Högsta konkurssiffran på över 20 år, Ving försätts i konkurs – Petter Stordalen tar över

2019-11-01 Milica Milic

Sammanlagt försattes 665 aktiebolag i konkurs under oktober 2019. Det är den högsta siffran för oktober på över 20 år enligt färsk statistik från Creditsafe.

Det är fortsatt stora företag som går i konkurs enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe. Den genomsnittliga omsättningen för bolag i konkurs uppgår till drygt 8 miljoner. Motsvarande siffra för oktober 2018 var 4,8 miljoner. En ökning med 71 procent.

Ving försätts i konkurs – Petter Stordalen tar över

Ving Sverige och Thomas Cook Northern Europe försätts i konkurs för att all verksamhet direkt ska kunna tas över av den nybildade koncernen med Petter Stordalen i spetsen. Under förutsättningen att konkursförvaltarna accepterar budet kommer all verksamhet och personal att flyttas till och leva vidare i det nya bolaget.

- Jag får gåshud! Det här är det jag älskar med företag, säger Petter Stordalen på Vings presskonferensen.

- När vi summerar konkurserna i oktober så ser vi precis som föregående månad att utfallet historiskt sett är väldigt högt. Något som är värt att notera är att det är stora och anrika företag som försätts i konkurs, vilket är mycket oroväckande, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Dyster månad för musikbranschen

Företaget Music Retail Holding, ägare till 4Sound som under de senaste åren varit den ledande musikkedjan i Sverige och störst leverantör till landets musikskolor har gått i konkurs. Totalt berörs 110 medarbetare i 18 butiker runt om i Sverige. Kedjan har även butiker i Danmark och Norge som också berörs av konkursen. Företaget omsatte 317 miljoner under 2018.

– Vi har haft det jättetufft där e-handel har varit väldigt dominant inom musikindustrin under ganska många år nu. Det har varit ett hårt marknadsklimat, säger Patrik Johansson, styrelseledamot för Music Retail till Göteborg Direkt.

I snart 30 år har Luthman SMTTS AB varit en av de största distributörerna av musikutrustning i Sverige. Med en omsättning på 422 miljoner 2018 har företaget nu försatts i konkurs. Företaget har sitt säte i Stockholm och 25 anställda drabbas.

Göran Persson hajpade företaget – går i konkurs

Tidigare statsministern, Göran Persson ville ta svenska datacenterbolaget Flexenclosure till börsen i egenskap av ordförande för huvudägaren. Bolaget som varit i företagsrekonstruktion sedan april 2019 försätts nu i konkurs. Flexenclosure omsatte 401 miljoner kronor förra året och hade huvudkontor i Stockholm, produktionsanläggningar i Vara och ytterligare kontor världen över. Sammanlagt drabbas 90 anställda av konkursen.

200 SFI elever drabbade

Ett av de större företagen i konkurs mätt i antal anställda är det skånska företaget Humanus Utbildning Syd AB med ca 130 anställda. Förutom de anställda drabbas även ca 200 SFI elever som just nu står utan utbildning.

Det blir en högre kostnad för att driva det i egen regi, med de kunskaper och de siffror vi har idag, helt klart, säger Sverker Ågren ordförande i Arbetslivsnämnden i Härnösands kommun till P4 Västernorrland som efter bolagets konkurs den 23 oktober nu blir ansvarig för att undervisningen fortsätter.

Här kan du ta del av Creditsafe konkursstatistik.

Relaterad utbildning:
Konkurs och obestånd
Kreditgivning till koncerner